NFT-schilderij van Buterin in Harlequin Garb Sets Record

NFT-schilderij van Buterin in Harlequin Garb Sets Record in Weekend Crypto Art Sale

Etherische medestichter Vitalik Buterin, gekleed als een middeleeuwse harlekijn die tegen een fluwelen stoel leunt, staart langs de kijker in de verte – dat wil zeggen tot hij de lucht in schiet terwijl de prijs van de ether op het scherm knippert. Ether is aan het verzamelen, zo suggereert het beeld. Een programmeerbare versie van de zojuist beschreven Bitcoin Evolution scène heeft dit weekend records gemaakt, toen een niet-wervelende voorstelling werd verkocht voor 260 ETH (ETH, +5,60%), oftewel ongeveer $141.536,20. Dat is het meest betaalde, in dollars uitgedrukt, voor een werk van cryptokunst tot nu toe, volgens een van de medescheppers van het schilderij, Trevor Jones.

Niet je gemiddelde NFT. Een samenwerking tussen crypto kunstenaars Jones en Alotta Money, het digitale schilderij EthBoy, een tongue-in-cheek verwijzing naar de Ethereum mede-oprichter Buterin, maakt gebruik van nieuwe programmeerbare technologie genaamd „layering“ om zichzelf dagelijks te remaken.

Een innovatie die mogelijk wordt gemaakt door de op blokketen gebaseerde kunstmarkt en het platform Async Art, waarop EthBoy is uitgebracht, maakt het mogelijk dat digitale kunstwerken externe gegevens en stimuli reflecteren. EthBoy zal elke dag veranderen, „als reactie op externe variabelen die wij of iemand anders niet in de hand hebben“, zo leest Jones‘ website.

„[A]s de maanden en jaren vooruitgang EthBoy op Async wordt een artistieke, visuele weergave van Ethereum met betrekking tot factoren zoals prijsschommelingen, gaskosten, een accessoire laag verbonden aan een van Vitalik’s portemonnee-adres, en zelfs jaarlijkse veranderingen als gevolg van Vitalik’s verjaardag en de eerste release van het Ethereum systeem,“ vervolgt de site.

Het schilderij is het eerste dergelijke programmeerbare kunstproject dat op Async is uitgebracht, dat in februari is gelanceerd en sindsdien meer dan 600.000 dollar aan kunstenaarsverkopen heeft opgeleverd.
Het kunstwerk is een 1/1, een industrieterm voor een digitaal kunstwerk dat slechts één officiële versie heeft. NFT’s, oftewel niet-fungibele penningen, ontlenen hun waarde aan cryptografisch afgeleide schaarste. Dezelfde onderbouwing die ervoor zorgt dat elke bitcoin (BTC, -0,42%) one-of-a-kind is en niet dubbel kan worden uitgegeven, kan worden toegepast op elk digitaal object dat wordt weergegeven als een NFT.

Meer dan eigendom. Twittergebruiker Maxstealth is nu, na een daglange veiling, eigenaar van het unieke schilderij.

De verkoop is hier te zien

Maar het is meer dan een verzamelobject, want de unieke eigenschappen van het schilderij blijven inkomsten opleveren voor de eigenaar en de makers.

Twee keer per jaar worden de komende vijf jaar mini-animaties op basis van het schilderij als aparte NFT’s geveild op de crypto-marktplaats OpenSea.

Elke animatie zal bestaan uit ongeveer 182 dagen van veranderingen die plaatsvinden tussen 30 juli, de verjaardag van de release van het Ethereum systeem en de verjaardag van Vitalik, 31 januari.
De winst op de verkoop van elk werk zal op drie manieren worden verdeeld tussen de twee kunstenaars en de eigenaar van de EthBoy NFT, met een „klein bedrag“ van de winst die wordt gebruikt om de verdere programmeerbare ontwikkeling van het origineel te financieren, indien nodig.

Jones‘ jaar. Jones haalde eerder dit jaar de krantenkoppen voor zijn (toenmalige) record-release van Picasso’s Bull. Vorige maand werd zijn Batman-thema Genesis-daling op MakersPlace verkocht voor 302 ETH. Terwijl EthBoy slechts 260 ETH binnenbracht, onder Asyncs grootste verkoop van 263 tot nu toe, is het waarschijnlijk het meest betaald voor een digitaal schilderij, prijstechnisch gezien.

„Ik denk dat dat de grootste nft kunstverkoop tot nu toe is,“ zei Jones in een direct bericht. Ondertussen heeft medeschepper Alotta Money getweet: „Ik ben verdoofd en gelukkig maar verdoofd. Gelukkig maar. Maar verdoofd.“